• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт череша слива Подарък за Санкт Петербург

Много сортове черешова слива, които са хибридни растения, растат добре в региони, неблагоприятни за южната култура. Особено отличава се сортът, наречен Подарък за Санкт Петербург. Това е сравнително млад хибрид, който се появи през 1991 година. Много животновъди са имали пръст в създаването му. Работата по опрашване на черешова слива Skoroplodnaya и Pionerka започна в Кримската експериментална развъдна станция VIR, която се намира в Краснодарския край. Получените семена от хибридите бяха засети и разсадът беше изолиран вече в Санкт Петербург в експерименталната станция на VNIIR im. Н. И. Вавилов. Оттук и името на сорта. Вписан е в Държавния регистър на растенията на Руската федерация през 1999 г. Район в Северозападния регион (Вологда, Кострома, Ленинград, Калининград, Псков, Новгород, Твер, Ярославъл). Развива се добре и дава плодове, особено в Калининградска област.

Описание

Дърветата са предимно средни (малко над 2 метра), въпреки че височината на дървото може да варира нагоре или надолу. Багажникът е къс, короната е широка и разперена, дебела, плачеща. Кората на младите дървета е гладка, лека. С течение на времето потъмнява и става леко груб. Листната плоча е малка, удължено-овална форма с ясно очертан заострен връх, ръбът е фино назъбен и широко вълнообразен. Листото е ярко светло зелено, голо, с лъскава повърхност. В основата е извит като лодка.

Съцветието на черешовата слива се състои от 2 - 4 бели цветя с форма на чинийка и е с малки размери - само 1,6 см в диаметър. Малките широко-овални венчелистчета са увенчани с вълнообразен ръб. Тичинките (общо 15) високи 7 мм, прави. Прашниците са жълти. Плодникът има лек завой. Стигмата е овална, издига се над прашниците. Външната част на околоцветника има формата на чаша. Чашелистчетата на сорта са овални, леко опушени от вътрешната страна.

Плодовете на хибрида "Подарък за Санкт Петербург" изглеждат много привлекателно външно. Малки по размер - 12 грама. Формата е удължено-яйцевидна, с леко заострен връх и малка тясна фуния. Коремният шев е повърхностен, слабо изразен. Кожата е със средна плътност, еластична, ярко жълто-оранжев цвят, с бледо восъчно покритие. На повърхността се наблюдават жълти подкожни точки. Пулпата е жълта, фино влакнеста, сочна, с деликатен аромат. Вкусът е хармоничен, сладко-кисел. Оценка на дегустаторите - 4,4 точки от 5. Костилката е закръглено-овална, с тегло 0,8 грама, което е 5,5% от общото тегло на плода. Повърхността на костта е гладка, върхът е заострен, трудно се отделя. 100 грама целулоза от черешова слива съдържа: сухо вещество - 16%, свободни киселини - 2,9%, захари - 8%, аскорбинова киселина - 12 mg, пектини - 0,76%, биофлавоноиди - от 1056 mg, каротеноиди - 1,7 mg.

Характеристики

 • Времето за плодни култури започва през 3-та година след засаждането;
 • цъфти рано - 6 - 21 май;
 • Подарък за Санкт Петербург е известен със своята стабилност, той носи реколта годишно. Средната цифра от 10-годишно дърво е 27 кг, максималната е 60 кг. Средният добив от 1993 до 1999 г. е бил 97,6 ц / ха;
 • реколтата узрява в средно ранен период, неравномерно - 8 - 28 август;
 • зрялата черешова слива е склонна да се отделя, така че не си струва да отлагате събирането;
 • устойчивостта на сорта към болести и вредители не е лоша. През годините на масово прогресиране на монилиозата плодовете са били засегнати от 2 точки, листната клоттериаза - 1 точка, листните въшки и зимният молец - 1 точка;
 • дървото и кората издържат на студове при -30 ° C. Но рязките колебания на температурата в края на зимата и началото на пролетта могат да навредят на цветните пъпки. В експеримент с изкуствено замразяване на едногодишни издънки до -28 ° C, 55% от цветните пъпки загинаха в средата на февруари. При -35 ° C тази цифра се увеличава до 95%;
 • използването на плодове е универсално. В естествения си вид те са здравословни и вкусни. Подходящ за приготвяне на различни десерти (желе, мармалад) и консервиране;
 • плодовете понасят добре транспортирането и съхранението.

Опрашители

Хибридният подарък за Санкт Петербург се отнася до самоплоден, въпреки че много градинари посочват, че дори без допълнително опрашване, черешовата слива поставя дори повече от 50% от реколтата. Но няма нужда да експериментирате, за 100% сигурност е най-добре да засадите надежден опрашител:

 • Пчелниковская;
 • Павловская жълта;
 • Пионер.

Характеристики на селскостопанската технология

Грижата за сорта е стандартна. Сортът е абсолютно непретенциозен и неизискващ към почвата, но качеството и количеството на плодовете зависи от прилагането на агротехнически техники. Подрязването е задължително, което е желателно в началото на пролетта. Това ще позволи на короната да не расте и да поддържа нормирането на плодовете под контрол.

Предимството на Подаръка за Санкт Петербург е ежегодният стабилен плод, отличен вкус и представяне на плодовете. Зимоустойчивостта за растежния регион е напълно достатъчна. А събраната реколта може да бъде преработена в зимни деликатеси.

Недостатъците на черешовата слива са проливането на узрели плодове, увреждането на цветята при температурни промени в началото на пролетта и самоплодородието.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода