• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт череша слива Намерен

Избирайки черешова слива за градината, градинарят се опитва да намери сорт, който да зарадва реколтата и в същото време да не създава проблеми за грижите. Сред големия брой сортове бих искал да спомена Найдену. Изведена е в Кримската експериментална селекционна станция на Всеруския изследователски институт по растителна индустрия на името на Н.И. Вавилов. Намира се в Краснодарския край, в град Кримск. Родителските форми за новостта са китайска слива, бързоплодна и руска, Десертна. Авторството принадлежи на G.V.Eremin, S.N. Забродина, В.А. Матвеев и М.П. Малюкевич. Датата на регистрация на заявлението за въвеждане на сорта в Държавния регистър на растенията на Руската федерация е 1986 г. Включен в регистъра през 1993 г. Най-подходящите за отглеждане региони са Нижневолжски (Волгоградска, Саратовска, Астраханска области и Република Калмикия) и Централен Чернозем (Курска, Липецка, Воронежска, Белгородска, Орловска, Тамбовска области). Черешовата слива е популярна и в Беларус и Украйна.

Описание

Дървото е средно голямо, украсено с не твърде удебелена плоско-кръгла корона. Стъблото е с нормална дебелина, равномерно, покрито със сива кора с големи, но малко лещички. Намерените издънки са дебели - 3,5 - 4 мм, растат хоризонтално, с малко разклонение. Нарастващият издънка има зелен връх; от слънчевата страна се образува кафяво-червен тен със средна интензивност. Малките букетни клонки, или обрасли, в сорта са краткотрайни и краткотрайни - те живеят до 3 години. Генеративните (цъфтящи) пъпки са средни или малки, заоблени по форма, растат от издънката. Везните на разширяващите се пъпки са оцветени в розово по краищата.

Млад лист отначало расте строго вертикално, но след това заема хоризонтално положение. Черешовата слива има голяма листна плоча - 5,4 см дълга, 3,2 см широка, овална форма със заострен връх, клиновидна основа, решетка и леко вълнообразен ръб. Листната повърхност е леко лъскава, светло зелена, с леко пубертетиране и ретикуларни жилки. В основата на листната пластина няма жлези. Дръжката има стандартни размери - 1,3 - 1,4 см, дебелина 12 мм, има дълбока бразда и е силно оцветена с антоцианин, без пубертета. Съцветието на сорта се състои от 2 малки цветя, с диаметър 1,6 - 1,7 см. Венчето е леко отворено. Венчелистчето е малко, широко яйцевидно, дълго 8 мм и широко 7 мм. Ръбът на върха е вълнообразен, средно гофриран. Нишките са прави, с малка дължина - 4 - 5 мм. В черешовата слива има 26 тичинки. Колоната на плодника е висока 9 мм и има лек завой. Стигмата е заоблена, разположена над прашника. Яйчник без пубертета, гол. Чашката на цветето е гола, с форма на камбана. Чашелистчетата притиснати до ръба, овални, 3 мм дълги, 2 мм широки. Дръжката е с нормални размери.

Плодовете се срещат средни до големи, с тегло 26 - 31 грама. Размери - дължина 30 мм и ширина 33 мм. Формата е овална или яйцевидна, асиметрична, максималният диаметър на плода е в средата. Мястото на сливане на плодолисти в яйчника на плодника или коремния шев е слабо видимо или напълно липсва. Върхът на плодовете на черешовата слива е кръгъл, фунията е тясна, със средна дълбочина. Основата е леко удължена. Кожата не е дебела, плътна, еластична, лесно се отделя от пулпата. Основният цвят е жълт, но е невидим поради покривната, червено-виолетова, която покрива изцяло областта на кожата. Подкожните жълти точки обилно покриват повърхността, има много по-малко удари. Белезникавото восъчно покритие е със средна интензивност. Пулпът на сорта е с красив оранжев цвят, влакнеста консистенция, ниско сочен, средно плътен. Кухината е оранжева. Във въздуха пулпата е практически неокислена. Дръжка без космат, сравнително къса - 6 - 10 mm, отделена от плода с усилие. Съдържанието на хранителни вещества в 100 грама целулоза: сурови вещества 12,30%, захари 8,1%, киселини 1,69%, пектинови вещества 0,35%, полифеноли 481 mg, флавоноли 22,5 mg, антоцианини 39,0%, аскорбинова киселина 6,4%, индекс на захарната киселина 4,8.

Черешовата слива има добър вкус, съчетавайки средно съдържание на захар с лека киселинност. Костта в Found е обикновена, има тегло 0,53 грама, което е 2,39% от общата маса на моновинта. Дължина 1,7 см, ширина 1,6 мм, дебелина 1,1 см. Формата е овална, отстрани на коремния шев - удължено-елипсовиден, светлокафяв цвят. Камъкът е симетричен, има най-голяма ширина в средата. Килът не е развит. Повърхността е бучка, ръбовете на непрекъснатия шев са плътни, не се сливат. Ширината на коремния шев е стандартна, върхът е заострен, основата е широка, тясно заоблена. Отделя се от пулпата, но с усилие.

Сортови характеристики

  • В периода на плододаване дървото навлиза 2 - 3 години след засаждането;
  • ранните дати на цъфтежа на черешовата слива, през април, може да съвпадат със силни ветрове, които ще попречат на опрашващите насекоми, така че е най-добре да засадите растението на уединено място;
  • средата на юли период на узряване. Събирането може да отнеме до края на месеца;
  • Намерени радва с редовен и висок добив. Едно възрастно дърво дава от 35 до 50 кг плодове;
  • характеризира се с липса на зрели плодове от дървото в продължение на почти две седмици и висока устойчивост на плодовете на напукване;
  • сортът е силно приспособим, лесно се адаптира към условията на отглеждане;
  • през зимния период дървото перфектно се противопоставя на комплекса от въздействия на околната среда;
  • устойчивостта на суша при сорта е средна;
  • черешовата слива е добре устойчива на основни заболявания, особено устойчива на клотероспория;
  • плодове с универсална употреба - добри пресни, подходящи за консервация. Оценката на консервираната храна е много висока: компот - 4, 4 точки, сок с каша - 4,3 точки, конфитюр - 4,3 точки, замразени плодове - 4 точки.

Опрашители

Самоплодието принуждава друга култура да бъде засадена наблизо. Добри опрашители са сортовете Traveler, Nesmeyana, Vitba, Asaloda, Мара... Ако в градината няма достатъчно място, тогава клонът на опрашител може да бъде присаден в короната към Найден.

Засаждане и напускане

За слизане е препоръчително да изберете слънчево място, затворено от преобладаващите през зимата ветрове. В низините, за да избегнете застояла вода в корените, можете да засадите дърво на изкуствени хълмове. Подземните води не трябва да текат по-близо от 1,2 - 1,5 метра до повърхността.

Черешовата слива не се нуждае от специални грижи. Навременното поливане и хранене е напълно достатъчно. Подрязването се извършва през пролетта, преди началото на соковия поток. Процедурата е особено необходима през периода на активен растеж, който настъпва през първите 10 години.

Градинарите високо ценят Найдена, благодарение на нейната непретенциозност, ранна зрялост, устойчивост на болести, добив и плодов вкус. Недостатъкът е самостоятелно безплодие. Не са установени други недостатъци.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода