• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Черешова слива сорт Мара

Беларуските животновъди представиха нов жълтоплоден сорт Мара пред двора на градинарите. Получен е в унитарното предприятие RNPD "Институт по овощарство" и представлява разсад F2 от безплатно опрашване на черешова слива и китайска слива. Авторството принадлежи на В.А. Матвеев, М.П. Малюкевич, З.А. Козловской, М.Г. Максименко. През 1987 г. е подадено заявление за регистрация на нов сорт в Държавния регистър на растенията на Руската федерация, където културата е въведена през 2002 г. и е официално одобрена за отглеждане в страната. Региони за приемане - Северозапад, Централна и Волго-Вятка. Мара е в Държавния регистър на Беларус от 1999 г.

Описание

Черешовата слива първоначално има голяма сила, особено в млада възраст. Високото дърво е украсено с разтегната, леко повдигната, заоблена корона. Удебеляването е средно. Слабо извити издънки са покрити с кафяво-бордова кора с малки светли лещички. Кората на ствола и основните клони е по-тъмна. Елипсовидните листа по централната жилка са леко извити към дъното. Цветът на листната плоча е смарагдово зелен, повърхността е леко гланцирана, по ръба има финозъба кренелация. В горната част на листата на черешовата слива вените са вдлъбнати, от долната страна - изпъкнали. Дръжката е с нормална дължина, със следи от оцветяване на антоцианина. Цветовете на сорта са бели, малки, с диаметър 2 - 4 cm.

Плодовете на Мери са с кръгла или плоско кръгла форма, със средно тегло около 23 грама. Кожата е оцветена в ярко жълто. Няма цвят на корицата. Пулпът е жълт, ронлив, много сочен. Вкусът е сладко-кисел, приятен. Оценка на дегустаторите от 4 до 4,2 точки. 100 грама целулоза съдържа: сухо вещество 13,4 - 14, 83%, захари 9,8 - 10,13%, титрирани киселини 1,4 - 1,53%. Камъкът е със средни размери, слят с пулпата, което затруднява отделянето.

Сортови характеристики

  • На семенен запас плододаването на черешова слива настъпва 2 - 3 години след засаждането;
  • цветята се появяват по-рано, през май, преди зеленината да стане зелена. Цъфтежът продължава около седмица, понякога малко повече;
  • периодът на узряване е средно късен, Държавният регистър на растенията на Руската федерация посочва средния период. В зависимост от метеорологичните условия прибирането на реколтата може да започне в края на август - началото на септември. В района на Владивосток - в средата на септември, при топло време;
  • добивът на сорта е добър - при схема за засаждане 5 × 3 метра върху семенен запас, той дава до 35 т / ха, или около 40 кг от дърво. Добивът расте всяка година и вече на 6 - 7 години може да достигне максималното ниво;
  • Зимната издръжливост на Мери е отлична и в почти всички компоненти - корени, дърво, пъпки;
  • имунитетът е достатъчно силен. Сортът показва голяма устойчивост на кластероспория и други заболявания от гъбичен характер;
  • срокът на годност на черешовата слива е дълъг - при нормална температура плодовете може да не се влошат в продължение на няколко седмици;
  • предназначението на плодовете е универсално. Може да се консумира прясно или да се приготви за преработка или консервиране.

Опрашители

Сортът е самоплоден, следователно наблизо е необходим надежден опрашител, който ще помогне за създаването на висококачествена реколта. За тази цел е подходяща Vitba, но и всяка друга, дори диворастяща черешова слива, ще се справи със задачата. Самата Мара е добър опрашител за други видове.

Засаждане и напускане

Фиданките могат да бъдат засадени по всяко време, подходящо за засаждане - през пролетта или есента, но с надлежно спазване на сроковете. Почвата трябва да е питателна и рохкава, мястото да е слънчево. Ако мястото съдържа тежка глинеста почва, тогава яма за засаждане с голям обем ще помогне да се коригира ситуацията, която е пълна с подходяща почва, смесена с хранителни вещества.Нивото на подпочвените води не трябва да се доближава до повърхността по-близо от 1,5 метра.

В други отношения отглеждането на сорта не се различава от грижите за културата като цяло. При правилно засаждане и навременна резитба честотата на превантивно пръскане може да бъде намалена, което ще увеличи екологичността на плодовете.

Мара е отлично дърво с добра ранна зрялост, устойчивост на болести, добив и плодове, гъвкаво в употреба. Благодарение на тези качества, сортът веднага се влюби в много любители на черешовите сливи в централна Русия. Единственият недостатък е самостоятелното безплодие.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Константин, Донецк
Преди 2 години

Черешова слива от този сорт се появи на нашия сайт преди 7 години. Върху стъбло от слива, което не дало плод добре, бащата направил четири потомка, три от тях пуснали корени и родили. Сега това е пълноценно черешово сливово дърво. Не изисква специални грижи, само през зимата замръзва от подветрената страна. Ражда обилно. Подходящ за сладко и особено за компот, но препоръчвам да направите сос от ткемали от него, жълтият цвят придава оригиналност.

Домати

Краставици

Ягода