• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Черешова слива сорт Кубан комета

Кубанската комета е най-известният сорт хибрид Alycha или руска слива (Prunus rossica), който узрява в средата на ранния период. Отгледан в Кримската експериментална развъдна станция на Всеруския изследователски институт по растителна индустрия на името на В.И. Н.И. Вавилов чрез кръстосване на сорта сливи Skoroplodnaya с череша слива Pionerka. Авторството принадлежи на G.V.Eremin и S.N. Забродина.

Черешова слива сорт Кубан комета

През 1977 г. сортът е изпратен за държавно тестване. През 1987 г. влезе в Държавния регистър за Северозапад (Калининградска област), Централна Черна Земя (Белгород, Воронеж, Курска област), Нижневолжски (Астрахан, Волгоград, Саратовска област) и Северна Кавказ (Републики: Дагестан, Кабардино-Балкар, Региони Адигея, Северна Осетия, Ингуш, Чечения, Карачаево-Черкесия; Краснодарски и Ставрополски край, Ростовска област).

Дърветата от тази черешова слива са слаби (високи до 2,5 - 3 метра), обикновено са оформени под формата на храст. Короната е плоско закръглена, средно удебелена. Стъблото с гладка повърхност, не усукано, сиво на цвят, лещата е рядкост. Издънките са хоризонтални, със средна дебелина, сив цвят, с бледо тен на слънчевата страна, малко леща. Прерастващите клонки са къси. Листата са средни по размер, елипсовидни, посоката на растеж е вертикална, върхът е остър; ръбът на листа е леко вълнообразен, с назъбено-кренирана назъбеност. Листната пластина е лъскава, не е пубертетна, оцветена в зелено. Разположението на жлезите е в основата на листа. Листните дръжки са със средна дължина и дебелина, неподходящи, дълбоки бразди, антоцианинов цвят, средна интензивност.

Черешова слива сорт Кубан комета

Цветните пъпки са малки или средни по размер, изостават от издънката, заоблени; при разгъване везните са боядисани в бледорозов цвят. Съцветията са двуцветни. Цветовете са със среден размер. Венчелистчетата са бели, малки, обратнояйцевидни, средно гофрирани. Чашелистчетата са овални, притиснати към венчелистчетата. Тичинките са с оранжев цвят, растат по долните повърхности на чашката. Плодниците са разположени над нивото на тичинките, всяко цвете има по един плодник, в редки случаи по два. Цветоносите са със средна дебелина и дължина (1,3 - 1,4 см).

Плодове от черешова слива Кубанска комета с големи размери (с тегло 25 - 30 g, максимално тегло - 45 g), закръглено-яйцевидна, със заоблен, леко заострен връх, асиметрична, с максимален диаметър по-близо до основата. Коремният шев е слаб, повърхностен, еднороден по цялата дължина. Фунията е тясна, със средна или под средна дълбочина. Кожата е тънка, плътна, с леко восъчно покритие. Цветът на плодовете на ранен етап е жълто-червен, след това наситено червен и, когато са напълно узрели, бордо. Стъблата са дебели, със средна до по-малка от средна дължина, здраво прикрепени към плодовете. Костите са малки или средни (4,2% от теглото на плода), практически не се отделят от пулпата, овални, удължено-елиптични от страната на коремния шев, симетрични, с най-голяма ширина в средата; груба повърхност; заострен връх; липсва килът; коремен шев със средна ширина, изтъняваща основа, средна ширина, заоблен; краищата на гръбния шев са плътни; сливането на краищата на коремните и гръбните конци отсъства.

Черешова слива сорт Кубан комета

Пулпата е жълта (червеникава близо до кожата), средна плътност, влакнеста консистенция, доста сочна, със среден аромат, нивото на киселинност и съдържание на захар е средно. Вкусът на плодовете е много добър, "пълен", кисело-сладък, с вкус на кайсия. Преобладаващата употреба на сорта е прясна консумация, консервиране. Дегустационен резултат от плодове - над 4,6 точки, сок с пулп - 4,4 точки, конфитюр и компот - 4,5 точки.

Плодовете са устойчиви на напукване, не се ронят дълго време, когато са презрели. Когато се отстранят в началото на оцветяването, те узряват добре и придобиват характерния за сорта цвят. Съхранява се в хладилник до 20 - 25 дни. Нивото на транспортируемост е добро.

Биохимичното съдържание на плодовете (на мокро тегло) е както следва: сухо вещество - 12%, общо захари - 7,7%, включително захароза - 3,0, монозахар - 4,7%, свободни киселини - 1,7%, пектинови вещества - 0,58%, полифеноли - 0,437%, флавоноли - 17,3 mg / 100 g, катехини - 95 mg / 100 g, антоцианини - 18,8 mg / 100 g, аскорбинова киселина - 5,8 mg / 100 g.

Черешова слива сорт Кубан комета

Цъфтежът на кубанската комета е много обилен, настъпва в ранна дата (в края на април). Плодовете узряват доста рано (средата на юли - началото на август), почти месец по-рано от Ренклод Алтана; например за Волгоград това е периодът от 10 до 23 юли. Ранната зрялост е много висока: дърветата носят първата реколта вече 2 - 3 години след засаждането на разсад в градината. Високи добиви, годишно плододаване. Среден добив - 10 кг / дер., Максимум - 50 кг / дер.

Тази черешова слива е силно зимоустойчива (средна зимна издръжливост в условията на Московска област), понася студове до минус 30 ° C. Нивото на устойчивост на суша е средно. Зимната издръжливост на цветните пъпки е под средната, но дори в годините на силно замръзване дърветата дават добра реколта. Цветята понасят пролетни студове. Сортът е относително устойчив на комплекс от основни заболявания.

Сортът е частично самоплоден. За да предотвратите нарастването на малките плодове, се препоръчва да ги разреждате, докато са още зелени (с размерите на череша). За да бъдат плодовете вкусни и сочни, се препоръчва да се засаждат дървета на места, добре осветени от слънцето.

Тази черешова слива е неизискваща към почвените условия, характеризира се с отлични регенеративни способности, както и с изключителна адаптивност в различни региони: от Закавказието до нечерноземния регион (Смоленск, Москва, Санкт Петербург), Южния Урал (Челябинск) ) и на юг, Приморие (Владивосток).

Основните предимства на кометата от черешова слива Кубан включват: големи вкусни плодове с добро представяне, обилни реколти, ранна зрялост, зимна издръжливост, устойчивост на болести, частично самоплодородие.

Сред основните недостатъци на сорта: костилката е слабо отделена от пулпата, когато дърветата са претоварени с реколтата, плодовете стават по-малки, плодовете узряват неравномерно.

4 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Евгений, Московска област
преди 4 години

През 2015 г. купих едногодишен разсад на кометата от Кубан, поне така казваха в разсадника, че това е този сорт. Купих го със затворена коренова система, в контейнер. Засадено през август. През 2016 г. бяха поставени и узрели три плода. Вкусът е страхотен, а размерът на плодовете от младо дърво е приличен. С описанието, дадено тук, по отношение на ранната зрялост всичко съвпада. Очевидно при продажба с разнообразие не са заблудили, но тогава ще видим.

Елена, Самара
преди 3 години

Харесвам руската слива много повече от обикновената слива. Кубанската комета узрява в моя климат много, много рано, но в същото време размерът на плодовете е добър - сливите са големи, вкусът е просто невероятен, с очевидни плодови нотки, пулпът „не е течен“, но приятен желеобразен, но сочен и което е важно - в сливата има много малка грациозна костилка. Тази черешова слива хибернира добре, но през зимите с малко сняг има атаки и ако има дълги зимни размразявания, мястото на присаждане лежи в основата, следователно черешовата слива расте по-добре "в корените си". Цъфти обилно и дори ако падне под възвратни студове, има достатъчно запазени цветя за нормална реколта.

Павел, Азов
преди 3 години

Кубанската комета расте в моя район от около десет години. В момента това е пълноценно и плодородно дърво и през последните години редовно ме радва с реколтата си.Зрелите плодове са големи, сочни, с уникален сладко-кисел вкус. През сезона е много приятно да се ядат тези прекрасни плодове и това, което остава, затварям в буркани под формата на компот. Всъщност заради компотите засадих за себе си черешова слива, много обичам да отварям буркан през зимата и да пия ароматна напитка.
Като цяло черешовата слива е доста непретенциозна и расте добре. Единственото, за което се тревожа, е ранният цъфтеж през април, понякога по това време все още има повтарящо се студено време. Но тя изглежда лесно ги понася, все още не е наблюдавала замръзване на цвета.

Ярослав, Шостка, Украйна
преди 3 години

Вкусна черешова слива. Имам това дърво на втория сайт от около 5 години. Задължително е да се покрива през зимата, защото в нашия район има слани на земята без сняг. Една зима моята черешова слива стана много студена. Тя беше болна почти през цялото лято. Устойчив на различни заболявания, но всяка пролет е необходимо да се обработва с железен витриол, за да се предотврати появата на гъбички и мъх. За по-добър растеж през пролетта, за зимата изливам две кофи вода под дървото, като по този начин корените се насищат с влага, а през пролетта я използват за първоначално образуване на пъпки. Когато цъфти, е необходимо да се лекува молец - този вредител много обича такива дървета.

Домати

Краставици

Ягода