• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Чери слива сорт юлска роза

Всеки, който смята черешовата слива за недостойна за внимание и място в градината, вероятно не е опитвал култивирани сортове, които не отстъпват по качество на сливите. Усилената работа на животновъдите даде възможност да се съчетаят в тях не само най-добрите качества на див роднина, но и да се внушат нови характеристики, които повишават стойността на културата. Например, юлската роза съчетава висока производителност и отличен вкус. Създадохме тази прекрасна култура в експерименталната селекционна станция на Всеруския изследователски институт по растителна индустрия на името на В. Н.И. Вавилов. Авторството принадлежи на G.V.Eremin и S.N. Забродина. Нашата героиня е разсад на слабо опрашван Кубанска комета... Сортът е вписан в Държавния регистър на развъдните постижения на Русия през 1999 г. с допускане в Севернокавказкия регион (Република Крим, Дагестан, Адигея, Ингушетия, Чечения, Северна Осетия-Алания, Кабардино-Балкария, Ставропол и Краснодарски територии, Ростовска област). Черешовата слива има и други имена - Ранна комета и Юнска роза.

Описание

Навикът е компактен, височината е около 3 метра, растението е покрито с не твърде гъста сплескано-закръглена корона. Стъблото е равномерно, не твърде дебело, със сива кора и среден брой леща със среден размер. Издънката е сводеста, с малки разклонения, дебелина 25 - 35 мм, хоризонтална, кората е покрита с червеникавокафяв загар от осветената страна, горната част на растящия издънка е зелена. Нарастващите букетни клонки са краткотрайни и краткотрайни, живеят 2 - 3 години. Генеративните пъпки са кръгли, малки и растат близо до издънката. Люспите на разцъфналите пъпки са оцветени в зелено. Листната пластина е голяма, овална, със заострен връх, има жлези на дъговидна основа, ръб с лека вълнообразност, двойно гребен. Листната повърхност е гладка, леко лъскава, зелена на цвят, долната страна е леко опушена. Размери на листната пластина: 64 mm x 44 mm. В началото на растежа листът на черешовата слива е насочен нагоре, но след това придобива хоризонтално положение. Антоциановото оцветяване на дръжката е силно изразено, има дълбока бразда по цялата дължина, размерът е нормален. Съцветието се състои от 2 цвята, но общият им брой на издънката е голям. Размерът на юлското розово цвете е 18 - 20 мм, венчето е слабо затворено. Венчелистчетата са малки - дълги 7 мм, широки 7,5 мм, заоблени, средно гофрирани, с вълнообразен връх, бели. Леко извити тичинки, има повече от 30 от тях, жълти прашници. Колоната на плодника също е леко извита; дължината й е 10 - 11 mm. Закръгленото клеймо е разположено над прашниците. Яйчникът е гол. Чашката е с форма на камбана, чашелистчетата са притиснати към венчелистчетата. Ножът не е космат, със средна дебелина и дължина.

Костилките са асиметрични, с максимален диаметър по-близо до основата, високи 41 мм, широки 37 мм, дебели 37 мм. Формата е яйцевидна. Размерът на плодовете на черешовата слива е от средни до големи, теглото е 29 - 32 грама. Коремният шев е слабо изразен, еднакъв по цялата дължина. Върхът на плода е заоблен, фунията не е твърде дълбока. Кожата е плътна, еластична, трудно се отделя от пулпата. Основният цвят е жълт, покривният цвят е плътен, червен с розов оттенък. Подкожните точки са жълти, в средно количество. Слабо восъчно покритие. Пулпата е жълта, средно плътна, леко сочна, фино гранулирано-влакнеста структура, леко ароматна. Вкусът е прекрасен. Сладко-киселият вкус е оценен с 4.4 точки. Съдържанието на вещества в плодовете: захар 7,0 - 7,8%, киселини 2,3%, сухо вещество 9,8 - 10,9%, витамин С 5,1 - 6,67 mg%. Индексът на захарната киселина е 3,0. Нарязаната пулпа потъмнява бавно във въздуха. Костилка с тегло 0,7 грама, което е 2,74% от общото тегло на плода. Формата на костта е овална, коремният шев е широк. Не е напълно отделен от пулпата.

Характеристики

 • През периода на плододаване юлската роза навлиза доста бързо - на 3-та, максимум 4-та година след засаждането;
 • цъфтежът настъпва в началото на април;
 • сортът е ценен за ранния си период на узряване. Реколтата е узряла в края на юни.Следователно нашата героиня се счита за един от най-ранните сортове и открива сезона на черешовите сливи;
 • плодовете узряват неравномерно, така че времето за прибиране на реколтата може да се удължи до известна степен;
 • добивът е стабилен и редовен, няма очевидни спадове. Индексът на продуктивност от 8-годишно дърво е висок и възлиза на 10 кг;
 • Държавният регистър описва сорта като самоплоден, оригинаторът декларира частичното му самоплодородие. Това показва, че за да подобри качеството на плодовете и да увеличи производителността, нашата героиня ще се нуждае от опрашители, които цъфтят едновременно с нея, например череша слива Пътешественик и Намерен;
 • Устойчивостта на юлската роза към основните болести на културата е отлична. Държавният регистър отбелязва високата устойчивост на сорта към болестта на кластероспориум;
 • в района на толерантност устойчивостта на замръзване е висока;
 • устойчивост на суша на средно ниво;
 • адаптивните способности на дървото са високи, нашата героиня лесно се адаптира към възможни неблагоприятни условия;
 • транспортабилност и поддържане на качеството на средно ниво;
 • начинът на използване е универсален. Черешовата слива се използва в естествен вид, подходяща за консервиране и преработка. Оценката на консервираните продукти е висока: конфитюр - 4,5 точки, сок с пулп - 4,0 точки, компот - 4,4 точки.

Агротехника

Периодът на засаждане, който е подходящ за региона на приемане, е есента. Селскостопанската технология няма особености, но трябва да се обърне специално внимание на напояването.

Юлската роза е отличен ранен сорт за малка градина. Ценен е за своята устойчивост на основни болести, стабилен и висок добив, добра устойчивост на замръзване и, разбира се, отличен вкус. Вкусни и здравословни препарати се получават от висококачествени плодове. Малък недостатък - частично самоплодие, лесно се елиминира чрез засаждане на подходящ сорт или присаждането му в короната на нашата героиня.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода